Glutenfria och laktosfria “Bars”


Idag så tröttnade jag hårt på att äta bananer efter träningen. Tyvärr så är utbudet av gluten och laktosfria mellanmål rätt trist och dyrt. Den farliga “Hur svårt kan det egentligen vara?”-tanken fastnade i huvudet och ikväll så bakade jag en sats gluten och laktosfria bars med chokladsmak.

Glutenfria och laktosfria “Bars”
Recipe Type: Snack
Author: Henrik
Prep time: 10 mins
Cook time: 30 mins
Total time: 40 mins
Serves: 16
Första försöket på någon sorts “Bar”.
Ingredients
  • 100g Solrosfrön
  • 100g Pumpafrön
  • 100g Hasselnötter, hackade så fint man vill
  • 100g Boveteflingor
  • 100g Sojamjöl
  • 100g Torkade fikon, hackade så fint man vill
  • 100g Torkade aprikoser, hackade så fint man vill
  • 2msk Kakao
  • 100g Honung
  • 4 Ägg
Instructions
  1. Blanda de torra ingredienserna och frukten i en bunke.
  2. Smält honungen sakta på spisen.
  3. Vispa äggen pösiga med någon slags vispmaskin.
  4. Blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten.
  5. Häll i den smälta honungen.
  6. Fördela smeten i två vanliga limpformar klädda med smörpapper. Se till att det är jämntjockt.
  7. Grädda 20 minuter i 200 grader. Nedre delen funkade bra här.
  8. Skär upp bitarna så stora som du vill ha dem. Lägg dem med snittytan uppåt på en plåt med smörpapper och grädda 10 minuter till i 200 grader.

Man kan säkert förbättra detta väldigt mycket. Kanske pensla allt med smält choklad? Kanske välja andra frukter och bär?

Jag återkommer med en uträkning av näringsinnehåll. Alla hypra köpebars har ju det så det måste jag också ha!