Öredev 2011


Veckan innan SEF 2011 så hölls Öredev 2011 nere i Malmö. På Slagthuset närmare bestämt. Förutom en massa kunskap och erfarenhet så serverades det även en massa god mat. Höjdpunkterna var nog chiliräkorna, potatissalladen och den confiterade pigham-nacken. Förresten känns det alltid lite konstigt med en vegetarisk buffé i Slagthuset men så är det.

Men tillbaks till kunskapen. Öredev har valt att presentera sig med dessa stora ord

Øredev is the Premier developer’s conference in Europe focused on the whole software development process. Øredev means Quantity and Quality, bringing the best speakers on subjects such as Java, .Net, Project Management, Web development and Testing. We cover the topics you are working with today as well as the ones you will be using tomorrow!

Faktiskt så tycker jag att konferensen lever upp till ambitionen. I år så lärde jag mig massor om såväl .net, UserExperience, Agila-tekniker och tokiga danskar.

Vi börjar med de tokiga danskarna, Copenhagen Suborbitals som alltså försöker bygga sig en egen rymdraket. Tanken verkar vara att bara åka upp rymden och titta på jorden i några minuter och sedan landa i havet. Allt detta ska göras i en hemmasvetsad farkost som drivs av granulerat gummi. Peter Madsen som är Lead i projektet har tidigare byggt sig en egen ubåt där han numera bor. Fast innan han byggde ubåten var han tvungen att bygga lyftkran. Tokiga danskar alltså. Läs deras blogg och bli inspirerade!

Gary Short pratade både om Collections i .net och Technical Debt i projekt. Jag är för att skaffa sig en teknisk skuld genom att låna tid i projekt. Så länge hävstången är god och chansen för framgång är hög kan man skapa mycket värde genom att inte göra allt teoretiskt perfekt.

Dan North hade dels en keynote med titeln “Embracing Uncertainty – the Hardest Pattern of All” och sedan en vanlig session som handlade om nya spännande agila-metoder som han hade observerat. Metoder går i stort sett ut på “Om du vet vad du gör, har planerat för förändring och du kan din produkt så fungerar vilka metoder som helst!”. Han introducerade även begreppet halveringstid för programkod dvs tiden det tar innan halva koden i modul är utbytt mot ny kod. Klart spännande. Jag har mest arbetat i projekt där halveringstiden har två-tre år och Dan North pratade om veckor…

Michael Nygard hade två sessioner “Architecture Without an End State” och “When the Fur Flies: Dev and Ops Collaboration at the Worst of Times”. Den första sessionen handlade om det omöjliga uppdraget att göra en fast arkitektur för ett stort system, när systemet inte ens är halvfärdigt så har verkligheten ändrat på sig och det är dags att börja bygga om. Nygards idé är att man ska använda en arkitektur som är anpassad för förändring. I den sista sessionen så lade han fram idén att driftspersonalen, eller DevOps som han kallar dem, ska vara med och utveckla. Spännande idé som jag verkligen tror är effektiv. Men så är jag ju själv en DevOp.

Jeff Patton hade en intressant timme om “Why common agile practice isn’t agile” där han pratade om trenden att Agile har blivit ett dogma istället för en uppsättning användbara tekniker och värden. Jeffs andra session på Öredev var en bra introduktion till User Experience kallad “How hard could it be? What’s User Experience is and isn’t”.

Johanna Rothman var en flitig talare på Öredev, hon lyckades prata om tre olika ämnen under konferensen. Jag såg hennes timme om “Agile Portfolio Planning: Managing Your Project Portfolio”. Hennes åsikter var att en utvecklargrupp ska jobba på ett projekt i taget, hopp mellan projekt kostar både tid och kvalitet. Hon anser också att man inte ska vara rädd för att döda projekt som inte ger något värde och att alla projekts värde ska utvärderas regelbundet. Agile hjälper till att utvärdera eftersom man har en färdig version av produkten efter varje iteration och då är det lätt att utvärdera värdet genom en produkt demonstration.

Som vanligt filmades allt och materialet ska läggas ut på nätet. Som vanligt tar det tyvärr en väldigt lång tid att göra så.

,