SharePoint & Exchange Forum 2011


En liten sammanfattning av SharePoint & Exchange Forum 2011 är nog på sin plats. I korthet så samlades 200-250 stycken SharePoint och Exchange-människor på hotell Clarion Stockholm där man både pratade, lyssnade och diskuterade SharePoint och Exchange.

Detta var andra gången jag var där och allt var sig likt bra talare, bra mat och konferensen slutade på tok för sent på tisdag. Att springa på Stockholms Central är aldrig en rolig upplevelse.

Men här kommer en lista över roliga och minnesvärda saker från SEF 2011:

  • Marc D Anderson sessioner “Developing in SharePoint’s Middle Tier” och uppföljaren “SharePoint Solutions with SPServices”. I korthet så gick det ut på att utveckla SharePoint lösningar i Javascript (eller vad det nu råkar heta idag) och speciellt med jQuery och SPServices-biblioteket. Det innebär att man enkla medel (nåja…) kan skapa ett lite snyggare användargränssnitt och göra operationer på SharePoint objekt (listor osv) utan att göra en post back. Den första presentationen finns att ladda ner.
  • Göran Husman hade en intressant session “Integrera SharePoint och Outlook”. Förutom att ämnet är intressant och oftast både användbart och efterfrågat så hände det en ytterst ovanlig sak: demonstrationen fungerade bättre än vad det skulle! Kort sagt kan man väl säga att det i viss mån är möjligt att integrera SharePoint och Outlook (eller egentligen är det ju Exchange man integrera med) men det finns rätt stora begränsningar.
  • Mirjam van Olst sa intressanta saker om “Creating Sites: Site Definitions, Web Templates and custom code” och “Using SharePoint Search to Develop Custom Solutions”. Hennes presentationer finns på att ladda ner.
  • Eric Schupps pratade om både “Taming Information Chaos: Metadata, Taxonomy and Information Architecture Fundamentals for Enterprise Content Management” och “Building Enterprise Records Management Solutions for SharePoint 2010”. Tyvärr missade jag sessionen om metadata eftersom det krockade med något annat. Den andra sessionen om Enterprise Records Mangement var intressant, det visar sig att det nästan är fullt möjligt att bygga ett dokumentarkiv (dvs ett riktigt arkiv med spårbarhet osv) med SharePoint 2010 men naturligtvis fattas det ett lite funktionalitet som antingen måste utvecklas eller köpas och det blir i dagsläget inte lika bra som dedikerade dokumentarkivsystem.
  • Niklas Goudes spelade med Power Hell och så pratade han lite Power Shell. Vilket jag missade.

Måndagens middag var riktigt lyckad, trots att bankettsalen var full så lyckades man servera en riktigt hyffsad oxfile som varken var kremerad eller kall. Nu var den ju väldigt långt från Pittsburgh rare som är min favorit stekning för oxkött, men med 250 gäster som ska ha mat samtidigt kan man inte vara så kräsen.

Vill man se fler presentationer så ska dom finnas på SEF-hemsidan. Men för tillfället verkar inte alla ha dykt upp än.